Μην σας ξεγελάει το όνομα αυτού του είδους γιατί εδώ θα μιλήσουμε για ένα εξαιρετικά δυνατό στυλ τόσο στους βαθμούς όσο και στην πολυπλοκότητα του. Παρασκευάστηκε αρχικά από Άγγλους ευγενείς τον 18ο αιώνα οι οποίοι ήθελαν ένα ισχυρό αλκοολούχο ποτό για να ανταγωνιστούν με το κρασί που παραγόταν από τη Γαλλία με την οποία ήταν συνεχώς σε πόλεμο.

Barley wine λοιπόν, ο όρος που χρησιμοποιείται για μια πολύ δυνατή μπύρα από ζύμωση με αφροζύμες. Το χρώμα μπορεί να κυμανθεί από αυτό του ξανθού έως σκούρου άχυρου. Οι δυνατότερες βρετανικές Ales συνήθως ονομάζονται έτσι. Συνηθίζεται να εμφιαλώνονται σε μικρά μπουκάλια (1/3 pint) και να μην βρίσκονται σε draught μορφή. Όσον αφορά το άρωμα και την πολυπλοκότητα, μερικές από αυτές τις μπύρες μοιάζουν με κόκκινα ή ακόμα και ενισχυμένα κρασιά, ενώ άλλες παραπέμπουν σε brandy ή whisky. Το αποτέλεσμα ενός πολύ μεγάλου εκχυλίσματος με αφροζύμες μπορεί να δώσει μια μπύρα με μεγάλη ομοιότητα με το κρασί. Στην παρομοίωση αυτή βοηθά και η παράδοση, όπου το barley wine παραμένει σε ξύλινα βαρέλια για να ωριμάσει για 18 μήνες. Τα βαρέλια κάθε εβδομάδα μετακινούνταν ώστε οι ζύμες να συνεχίζουν το έργο τους. Μερικές φορές οι παραγωγοί πρόσθεταν περαιτέρω ποσότητα λυκίσκου στο βαρέλι και ίσως ζάχαρη ή ζύμες. Μια ετικέτα barley wine με όνομα Domesday II το 1986, το οποίο δημιουργήθηκε με τρία διαφορετικά στελέχη ζυμών για περισσότερες από οκτώ φορές έδωσε ένα προϊόν με 15,86% ABV και κέρδισε το βραβείο Guinness για την δυνατότερη μπύρα στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι το στυλ χάσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητα του από τη δεκαετία του 1960, το αμερικανικό κίνημα έχει αναστήσει το στυλ και έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα των homebrewers όσο και διαφόρων ζυθοποιών. Λόγω του ιδιαίτερου ονόματος αυτού του ύφους για να μην προκληθεί σύγχυση σε ορισμένους καταναλωτές, είναι υποχρεωτικό όλα τα barleywine στην Αμερική να επισημαίνονται ως «Barleywine τύπου Ale."



Δείτε τις πιο δημοφιλής Barleywine μπύρες
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!