Η Ζυθοποιία: Το μοναστήρι του Koningshoeven (που σημαίνει ‘’Κήποι του Βασιλιά’’ στα Ολλανδικά) ιδρύθηκε το 1881 κοντά στο χωριό Berkel Enschot στην Ολλανδία, σε έκταση που δώρισε ο Ολλανδός βασιλιάς, στους μοναχούς που κατέφυγαν εκεί απ' το μοναστήρι La Grande Trappe της Νορμανδίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Η πρώτη ζυθοποιία κατασκευάστηκε στο μοναστήρι το 1884, για να βοηθήσει στη συντήρηση του μοναστηριού. Τόση σημασία έδωσε το μοναστήρι στην παρασκευή μπύρας, που γρήγορα μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση, προμηθεύοντας πολλά ταβερνεία που έλεγχε το μοναστήρι. Ο μοναχός Isidorus Laaber μάλιστα, στάλθηκε για σπουδές ζυθοποιίας στο Μόναχο.

Το 1969, το μοναστήρι συνεργάστηκε με την ολλανδική ζυθοποιία Artois, ώστε να παρασκευάζει και για αυτήν κάποιες μπύρες. Προς το 1980 μάλιστα, η ζυθοποιία του Koningshoeven, ήταν μια κανονική επιχείρηση που παρήγαγε μπύρες Dark, Lager, Dortmunder, Super και Bock. Το 1980, οι μοναχοί ανέλαβαν πάλι τον έλεγχο της ζυθοποιίας και ξεκίνησαν να παράγουν, σε περιορισμένο αριθμό, μια μπύρα υψηλής ζύμωσης, βασισμένη σε μια συνταγή της δεκαετίας του 50.

Οι Dubel και Tripel, πρωτοπαρασκευάστηκαν το '87. Μετά την μεγάλη ανακαίνιση του 1989, και την μεγάλη επιτυχία της Quadrupel το '91, ξεκίνησε και η συνεργασία με την Bavaria, η οποία ανέλαβε το management και χρησιμοποιούσε το ζυθοποιό και για κάποιες άλλες δικές της μπύρες. Η επιχείρηση μεγάλωσε πολύ και η Ομοσπονδία των Τραππιστικών μοναστηριών, θεώρησαν πως το Koningshoeven έχει ξεφύγει από τις αρχές της παραγωγής των αυθεντικών Τραππιστικών Προϊόντων, τα οποία παράγονταν αποκλειστικά από μοναχούς και μόνο για τις ανάγκες αυτοδιάθεσης της μοναστικής κοινότητας. Το 1999 αφαιρέθηκε απ' το Koningshoeven το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο "Authentic Trappist Product" αλλά οι La Trappe συνέχισαν να κυκλοφορούν σαν La Trappe Trappistenbier την Ευρώπη και σαν Koningshoeven Trappistenbier στην Αμερική. To 2005, οι μοναχοί αναθεώρησαν το πλαίσιο συνεργασίας τους με την Bavaria, αποφασίζοντας πως εκτός από τον γενικό έλεγχο, θα συμμετέχουν κυριολεκτικά στην εργασία της ζυθοποίησης, οπότε και επανέκτησαν τον επίσημο τίτλο των Τραππιστών."

La Trappe Blond
Γλυκό και ζεστό το άρωμά της με τα φρούτα και τη μαγιά να έχουν στην αρχή τον πρώτο λόγο και κατόπιν τα malts και κάποια καρυκεύματα. Στη γεύση τα φρούτα (μήλο, πορτοκάλι, ελαφρώς μπανάνα) ξεχωρίζουν μαζί με τη ζάχαρη και τη ζεστασιά της μαγιάς. Ελαφρώς spicy. Σχεδόν γλυκό τελείωμα με την αίσθηση των φρούτων και ειδικότερα της μπανάνας να επικρατεί έστω και αμυδρά, ενώ μια ελαφριά πικράδα ίσα που εμφανίζεται για να υποδηλώσει την παρουσία του λυκίσκου.

ΤύποςAbbey Belgian Ale
ΧρώμαΒαθύ ξανθό
Αλκοόλ6.5 %
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
ΠροέλευσηΟλλανδία
Reviewsratebeeruntappd

La Trappe Duddel
Αρχικά σε κερδίζει το πανέμορφο ρουμπινί χρώμα. Μετά ακολουθούν πολλές αρετές όπως τα αρώματα ξηρών κόκκινων φρούτων (κυρίως κεράσια και δαμάσκηνα), οι πινελιές καραμέλας και οι νιφάδες σοκολάτας. Η γεύση στην αρχή είναι γλυκιά, εξελίσσεται λίγο πικάντικη και στο τέλος είναι ευχάριστα φρέσκια.
ΤύποςAbbey Dubbel
ΧρώμαΚαφεκόκκινο
Αλκοόλ7 %
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
ΠροέλευσηΟλλανδία
Reviewsratebeeruntappd

La Trappe Tripel 
Μια πραγματικά πληθωρική Trappist με δύναμη και ένταση. Ο πλούτος της είναι εμφανής στη μύτη και στο στόμα. Το αρωματικό μπουκέτο περιλαμβάνει μήλα, ροδάκινα, μπανάνες, καραμέλα, πιπέρια, γήινες και ανθικές νότες. Στο στόμα εναλλάσσονται ο φρουτώδης και ο πικάντικος χαρακτήρας, ενώ η επίγευση είναι απολαυστικά πιπεράτη.

ΤύποςAbbey Tripel
ΧρώμαΞανθό
Αλκοόλ8 %
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
ΠροέλευσηΟλλανδία
Reviewsratebeeruntappd

La Trappe Quadrupel 
Mια μοναδική μπύρα που η δοκιμή της αποτελεί πραγματική εμπειρία. Τα χαρίσματά της αρχίζουν από το κεχριμπαρένιο χρώμα και συνεχίζουν στον καλοσχηματισμένο αφρό, προχωράνε στο πολύπλοκο καμβά αρωμάτων από ώριμα φρούτα, μαύρα φρούτα, μπαχαρικά, κύμινο, βανίλια, καμένη ζάχαρη και τελειώνουν στο πλούτο της γεύσης από εσπεριδοειδή, βότανα, μπαχαρικά και καραμέλα. Είναι κρεμώδης και ευχάριστα γλυκόπικρη. Ο χαρακτήρας της οφείλεται κυρίως στην ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια.

ΤύποςAbbey Quadrupel
ΧρώμαΚεχριμπαρένιο σκούρο
Αλκοόλ10 %
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
ΠροέλευσηΟλλανδία
Reviewsratebeeruntappd


La Trappe Witte Ντελικάτη, κομψή, σπάνια, ιδιαίτερη, είναι τα κύρια επίθετα που την αντιπροσωπεύουν. Είναι λευκή και μάλιστα η πρώτη και η μοναδική λευκή Trappist. O κόλιανδρος, το κίτρο, οι φλούδες πορτοκαλιού, o ανανάς αποτελούν τα βασικά της αρώματα. Στο στόμα είναι δροσιστική και πικάντικη.


ΤύποςBelgian Wit
ΧρώμαΚιτρι΄νολευκο
Αλκοόλ5.5 %
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
ΠροέλευσηΟλλανδία
Reviewsratebeeruntappd


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!