Μάθετε για την ιεροτελεστία όταν απολαμβάνουμε την μπύρα μας.


Παρατηρείστε
Κάντε παύση για να θαυμάσετε το μεγαλείο της. Σηκώστε τη μπύρα μπροστά σας, αλλά μην την κρατάτε σε άμεσο ηλιακό φως, καθώς αυτό θα αραιώσει το αληθινό χρώμα της. Σπαταλήστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε το χρώμα της, το κεφάλι της και τη εμφάνιση της.

Ανακινήστε
Ανακινήστε την μπύρα σας, απαλά μέσα στο ποτήρι. Αυτό θα τραβήξει έξω τα αρώματα, ελαφρές αποχρώσεις, όπως και την τόνωση της ενανθράκωσης.

Οσφρηστείτε
90-95% από αυτό που δοκιμάζουμε κρύβεται μέσα στην αίσθηση της όσφρησης. Αναπνεύστε μέσα από τη μύτη σας με δύο γρήγορα sniffs, στη συνέχεια με το στόμα ανοιχτό, και τέλος μέσα από το στόμα σας μόνο. Αφήστε την όσφρηση να σας καθοδηγήσει. Ανακινήστε και πάλι αν χρειαστεί, και να εξασφαλίσετε ότι είστε σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν ισχυρά αρώματα που θα αλλοιώνουν την δοκιμή σας. Απολαύστε τις ευωδίες της.

Γευτείτε
Τώρα πιείτε την μπύρα. Αντισταθείτε στην κατάποση αμέσως. Αφήστε την να περιπλανηθεί και να εξερευνήσει ολόκληρο τον ουρανίσκο σας. Αφήστε τη γεύση σας να μιλήσει. Επεξεργαστείτε την αίσθηση στο στόμα, τη συνοχή του σώματος του υγρού, και να αναπνέετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της γευσιγνωσίας. Προσπαθήστε να εντοπίσει τυχόν γλυκύτητα, αλμυρές γεύσεις, λιπαρά και γενικά πικρία. Εξηγήστε τι είναι, ή με  τι είναι παρόμοια.





Τώρα που είδαμε την σωστή διαδικασία έχετε ποτέ σκεφτεί να καθίσετε και να δοκιμάσετε αρκετά είδη μπύρας, το ένα πίσω από το άλλο; Μπορεί να είστε φανατικός λάτρης της μπύρας, αλλά ξέρετε πώς να τις δοκιμάσετε για να έχετε μια σωστή κρίση; Σίγουρα όλοι μας ξέρουμε το είδος μπύρας, ή ποια μπύρα μας αρέσει, αλλά έχετε δοκιμάσει ποτέ αρκετές μπύρες την ίδια ώρα έτσι ώστε να καταλάβετε καλύτερα την διαφορά στην γεύση τους; Ας δούμε κάποια μυστικά που πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν να ξεκινήσετε να δοκιμάζετε τις μπύρες. Μυστικά που χρησιμοποιούν όλοι οι επαγγελματίες του είδους. Ωραίο επάγγελμα πάντως δεν βρίσκεται;

Γευσιγνωσία Μπύρας : 10 απλά Βήματα

1. Ώρα Δοκιμής : Η καλύτερη ώρα για να κάνετε την δοκιμή είναι συμφώνα με τους ειδικούς μεταξύ 11:30 και 13:00 και αυτό γιατί είναι η ώρα που είμαστε σχετικά πεινασμένοι και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα την γεύση αλλά και δεν είμαστε κουρασμένοι όπως αργά το απόγευμα.

2. Ξεπλύνετε το στόμα σας με μπύρα πριν ξεκινήσετε. Ακούγετε περίεργα έτσι;; Και όμως εάν ξεκινήσετε αμέσως με την δοκιμή των μπυρών στην πρώτη η γεύση σας θα πάθει κατά κάποιο τρόπο σοκ και θα σημαδέψει τις επόμενες μπύρες που θα δοκιμάσετε αφού θα έχετε την πρώτη μπύρα στο μυαλό σας. Με το ξέπλυμα καθαρίζουμε τον ουρανίσκο μας και το σοκ της πρώτης δοκιμής είναι μικρότερο.

3. Θερμοκρασία : Διατηρήστε τις μπύρες στην ίδια θερμοκρασία. Ιδανικότερη μεταξύ 10 και 15 βαθμών κελσίου.

4. Ποτήρια : Θα πρέπει όλα τα ποτήρια να είναι τα ίδια και από το ίδιο υλικό. Επίσης θα πρέπει να είναι πλυμένα και στεγνωμένα στον αέρα. Κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται όσο αφορά την γεύση από την εικόνα της μπύρας, έτσι και χρησιμοποιούν αδιαφανή ποτήρια.

5. Φωτισμός : Η μπύρα φαίνετε καλύτερα στο φυσικό φως. Βεβαιωθείτε ότι αυτό που βλέπετε δεν επηρεάζει την γεύση σας.

6. Γυρτέ στο Ποτήρι : Πολύ σημαντικός επίσης ο τρόπος που θα ρίξουμε την μπύρα στο ποτήρι. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σε κάθε περίπτωση τον ίδιο τρόπο για να βάλετε την μπύρα στο ποτήρι.

7. Μυρωδιά Μπύρας : Η μυρωδιά θα σας πει ότι ακριβώς και η γεύση. Μυρίστε την μπύρα το συντομότερο μετά το άδειασμα στο ποτήρι, κλείστε τα ματιά για πιο δυνατή όσφρηση. Κάντε το σε όλες τις μπύρες με τον ίδιο τρόπο. Αξιολογήστε και την μυρωδιά της μπύρας. Όσο καλή και να είναι η γεύση σίγουρα και η μυρωδιά έχει σημαντικό ρόλο να παίξει.

8. Γευσιγνωσία : Τώρα είμαστε στο κύριος μέρος! Πάρτε μία μικρή γουλιά, κρατήστε την για μερικά δευτερόλεπτα στο στόμα σας και μετά μπορείτε να την καταπιείτε. Δεν φτύνουμε την μπύρα όπως κάνουν κάποιες φορές οι γευσιγνώστες κρασιών. Αξιολογήστε την μπύρα για την γλυκάδα της, την πικρότητα και το πώς την αισθάνεστε στο στόμα σας.

9. Παύση : Κάντε μια μικρή παύση ανάμεσα στα διάφορα είδη μπύρας που θα δοκιμάσετε. Δεκαπέντε δευτερόλεπτα είναι ένας πολύ καλός χρόνος ανάμεσα στις δοκιμές. Μην φάτε οτιδήποτε και μην ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.

10. Απόφαση : Τώρα αποφασίστε ποια μπύρα σας άρεσε περισσότερο. Μην εκπλαγείτε εάν ανάμεσα στους «συναδέλφους» σας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αφού τα γούστα είναι πάντα διαφορετικά από άτομο σε άτομο.
Ημερολόγιο Γευσιγνωσίας Μπύρας
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!